Sık Sorulan Sorular
-
Ergoterapi, özel gereksinimleri olan kişilerin hayat standardını yükseltmek ve daha kaliteli bir yaşam sürmelerini amaçlayan bir sağlık hizmetidir. Doğuştan gelen kalıtsal hastalıklar, nörolojik rahatsızlıklar, travma, madde bağımlılığı ve sosyal dışlanma gibi nedenlerden dolayı toplumsal hayata katılımı kısıtlanmış kişiler, ergoterapi hizmetinden destek alarak hayatına devam etmektedir.
-
Çocuğunuzda;
- Emeklemesi beklenen dönemde emeklememe
- Kalabalık ve sesli ortamlarda çığlık atma, aşırı ağlama
- Eşya fırlatma
- Banyo-tuvalet korkuları
- Belli giysi ve kumaşlardan rahatsızlık duyma
- Göz teması kurmada zorluk
- Verilen görevi planlama ve gerçekleştirmede zorluk
- Kişisel bakım aktivitelerinde zorluk
- Zıplama, kayma, sallanma gibi aktivitelerde aşırı tepkiler
- Bağcık bağlama, giyinme gibi becerilerde zorluk
- Tekrarlı davranış ve hareketler
- Oyuncaklara ilgisizlik veya tek bir oyuncağa/nesneye bağlılık
- Çok çabuk sıkılma
- Odaklanmada zorluk
- Yaşıtlarıyla oyun oynamakta problemler gibi davranışlar varsa bir ergoterapistebaşvurabilirsiniz.
-
Ergoterapi; kendi içinde mesleki rehabilitasyon, psikiyatrik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, onkolojik rehabilitasyon ve pediatrik rehabilitasyon gibi birçok alana ayrılır. Duyu bütünleme terapisi,rehabilitasyon uygulamalarından biridir.
Bedenimiz ve çevremizden gelen bilgilerin duyusal organlarımız aracılığıyla alınması, bu bilgilerin beyne iletilmesi, beyinde çeşitli işlemlerden geçerek anlamlandırılmasının ardından bu bilgiye uygun bir davranışın oluşturulması sürecidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (dehb), otizm, serebralpalsi ve downsendromu… ; gibi rahatsızlıklara ihtiyaç doğrulusunda duyu bütünleme terapisi yapılabilir.
-
Çocukluk döneminde; gelişimsel koordinasyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, davranış bozukluğu gibi sorunlar görülebilir. Ergoterapistler; çocuğun gelişimindeki, günlük yaşamındaki sorunları ve öncelikleri belirler. Duyusal, motor, bilişsel, sosyal becerilerin gelişimini sağlamak ve günlük yaşam aktivitelerinde katılımı, bağımsızlığı arttırmak için kişi merkezli bir müdahale programı hazırlar ve uygular. Böylelikle erken dönemde fark edilen sorunların ileride daha büyük bir soruna dönüşmesi önlenebilir.