Blog

Çocuklarda Tekrarlı Hareket ve Davranışlar
  • 29 Ağu 2022

Çocuklarda Tekrarlı Hareket ve Davranışlar

Çocuğunuzda belli takıntılı davranışlar fark ettiyseniz mesela boş şişeleri dizme takıntısı gibi. Bu durumu bir aktiviteye çevirmeye çalışın örneğin bunu yaptığını fark ettiğinizde onunla beraber dizin ve sonra bunu bowling oyunu gibi sürdürün, bir top alın ve yerden yuvarlayarak şişeleri devirin ve bunu başardıkça “ Gidiyor.. gidiyoor vee GÜM!” gibi tekpilerle eşlik edebilirsiniz. Bu oyunda yaptığı takıntılı (sterotip) hareketinden farklı olarak ETKİLEŞİM vardır.

Oyunun Bilişsel Becerilere Etkisi
  • 29 Ağu 2022

Oyunun Bilişsel Becerilere Etkisi

Oyunlar çeşidine göre farklı seviyelerde ve alanlarda bilişsel/kognitif gelişimi destekler. Bulmaca, yapboz, hedefe ulaşma, eşleştirme gibi oyunlar dikkat, problem çözme ve sıralama becerilerini destekler. Bir oyunda ne yapacağını algılamak ve sıradaki adımı-hamleyi düşünmek ciddi bir yürütücü işlev gerektirir. “Planlama ve sıralama becerisi” oyunlarda ne yapacağını düşünmede, oyunu sürdürmede önemlidir.
“Problem çözme” becerisi oyunlarda bir sorunu çözme, hedefe ulaşma, kilidi açma, parkuru bitirme, aşamaları geçme gibi görevler için temel beceridir. Bu alanda zorlanan çocuklar oyunda çabuk pes eder, mızmızlık denilen uyumsuz davranışlar sergiler ve çok fazla yardım isterler.

Duyu Bütünleme Terapisi
  • 11 Ağu 2022

Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu bütünleme (Entegrasyon) duyu organlarımızdan gelen bilgileri alıp, beynimizde organize ederek günlük yaşamımız, aktivitelere katılımımız için etkin bir şekilde kullanma sürecidir. Duyu bütünleme, daha sonraki, daha karmaşık öğrenme ve davranış için çok önemli bir temel sağlar.

Çocuklarda Sayısal Kavramların Algılanması
  • 11 Ağu 2022

Çocuklarda Sayısal Kavramların Algılanması

Çocuk, sayı kavramının gerçekte ne ifade ettiğini tam olarak kavramasından çok daha önce konuşma sırasında sayıları kullanmaya başlar. 3 yaşına doğru nesneleri eliyle gösteri saymaya çalıştığını bile görebilirsiniz ama genelde doğru sayıları söylemezler. 3-4 yaş dolaylarında sayı kavramını algılamaları artar.