Blog

Çocuklarda Tekrarlı Hareket ve Davranışlar

Çocuğunuzda belli takıntılı davranışlar fark ettiyseniz mesela boş şişeleri dizme takıntısı gibi. Bu durumu bir aktiviteye çevirmeye çalışın örneğin bunu yaptığını fark ettiğinizde onunla beraber dizin ve sonra bunu bowling oyunu gibi sürdürün, bir top alın ve yerden yuvarlayarak şişeleri devirin ve bunu başardıkça “ Gidiyor.. gidiyoor vee GÜM!” gibi tekpilerle eşlik edebilirsiniz. Bu oyunda yaptığı takıntılı (sterotip) hareketinden farklı olarak ETKİLEŞİM vardır.

Eğer yaptığı tekrarlı hareketi bir aktiviteye çeviremiyorsanız basitçe bu davranışı sınırlayın örneğin devamlı açıp kapama düğmesine basmaktan hoşlandığı düğmeye bir bant yapıştırın ya da tekerleğini sürekli döndürmek istediği arabayı bir süre ortalıktan kaldırın.

Önemli olan bu çeşit bir davranışa tanık olduğunuzda, özellikle çok tekrarlıyorsa bu aktiviteyi durdurmak ve başka bir yere yönlendirmektir. Bütün bu örneklerdeki hedef, çocuğunuzun dikkatini kendi başına yaptığı tekrarlayıcı aktiviteden uzaklaştırmak ve diğer insanlarla olan ilişkisini artırmak özellikle sizinle.