Blog

Oyunun Bilişsel Becerilere Etkisi

Oyunlar çeşidine göre farklı seviyelerde ve alanlarda bilişsel/kognitif gelişimi destekler. Bulmaca, yapboz, hedefe ulaşma, eşleştirme gibi oyunlar dikkat, problem çözme ve sıralama becerilerini destekler. Bir oyunda ne yapacağını algılamak ve sıradaki adımı-hamleyi düşünmek ciddi bir yürütücü işlev gerektirir. “Planlama ve sıralama becerisi” oyunlarda ne yapacağını düşünmede, oyunu sürdürmede önemlidir.
“Problem çözme” becerisi oyunlarda bir sorunu çözme, hedefe ulaşma, kilidi açma, parkuru bitirme, aşamaları geçme gibi görevler için temel beceridir. Bu alanda zorlanan çocuklar oyunda çabuk pes eder, mızmızlık denilen uyumsuz davranışlar sergiler ve çok fazla yardım isterler.

Evcilik, doktorculuk, oyuncak bebek, araba oyunlarında ise farklı bir bilişsel beceri vardır. Bu ise “Rol Üstlenme”dir. Rol üstlenme, oyundaki rolünü algılayıp üzerine alabilmektir. O rolün gereklerini bilip buna uygun davranmaktır. Bilişsel alanlarda problem yaşayan çocuklar rolü algılama ve o role uygun davranmada sorun yaşayabilirler. Örneğin bir öğretmen rolünde neler yapacağını, oyuncaklarla oynarken bebeklerin rolü, arabalarla oynarken polis, itfaiyeci rollerini uygulamak gibi.

Bir diğer beceri “zamanlama”dır. Oyun sırasında zamanlamayı doğru yapabilmek önemlidir. Bir ekip oyununda arkadaşlarına uyabilmek, yarış oyununda yetişebilmek ya da aynı anda yapılan aktivitelerde süreye uymak bu beceri ile ilgilidir. 1-2-3 zıpla, başla gibi hız ve bekleme içeren oyunlar da bu beceriyi içeren aşamalardır.