Asperger Sendromu
Bireyler dünyaya geldikten sonra ebeveynleri ve sosyal olarak onlara birtakım kurallar, alışkanlıklar, görenekler öğretme çabasına gireriz. Çocukları belirli değer yargılarının içinde yetiştirmek isteriz; ancak her birey bu taleplerimize yanıt vermeyebilir. Bu değerlerin nörobiyolojik sebeplerle oluşturulamadığı durumlarda doğrudan sosyal ilişkiler ve iletişimde problemlere karakterize, çocukluk çağında başlayan birçok sorunların başında “Asperger Sendromu” vardır.
Asperger sendromu çocukluk çağında anlaşılan ve hayat boyu devam eden bir nörobiyolojik sorundur. Söz konusu olan bu sorunun bağımsız bir rahatsızlık veya problem olarak tanısının geçerliliği hâlâ net değildir. Asperger sendromu temelde otizmdir. OSB’ nin bir alt tipi olarak değerlendirilir. Otizmden dil veya kognitif gelişmede gecikme veya gerileme olmamasıyla fark oluşturur. Temel semptomları aynıdır. Sosyal ilişkide problem, sözlü ve sözsüz iletişimde sorun, hayal gücünde tam oluşmama benzer durumlardır. Otizmde dil gelişimi çok geç, eksik veya hiçtir. Asperger sendromunda ise olağandır. Asperger sendromunda zeka seviyesi normal veya normal üstüdür. Otizmde ise zeka geriliği çoğunlukla görülür. Asperger sendromu semptomları otizme göre çok geç teşhis edilebilir. Otizmde nesne manipülasyonu, görsel mekânsal fonksiyonlar, müzik ve benzeri durumlarda normal olmayan hafızalar vardır. Asperger sendromunda ise daha çok dar alanda aşırı bilgi sahibi olma vardır. Aspergerliler, sözel otizmlidir. Kişiler normal zekaya sahiptir ama yetenekleri azdır. Otizmin hafif hali olarak gözükse de; kimi çalışmalar problemin bireyden bireye fark oluşturabileceğini, ağır bir şekilde de seyredebileceğini göstermektedir.
Asperger sendromunun sebebi tam olarak bilinmemektedir. Fakat, beyin fonksiyonlarında bir sorunun olduğu netleşmiştir. Beyin içinde birden fazla kısımda hasar vardır. Sosyal bilişe yönelik olarak oluşum gösteren bir sinir alanı, sağlıklı fonksiyon görememektedir. Bununla birlikte, genetik ve genetik olmayan sebepler bir arada rol oynamaktadır. Ayrıca erkeklerde daha fazla gözlemlenir.
Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.