Serebral Palsi

Serebral Palsi

Serebral Palsi; beyinde oksijensiz kalma gibi sebeplerle meydana gelen hasarların beyin ve kas grubu arasındaki bağlantısının etkilemesi ve kasların kullanımında zorluk yaşanılmasına yol açan nörolojik bir problemdir. Diğer adı Statik Ensefalopati olan bu beyin hasarı bebek ve çocuklarda gözlemlenmektedir. Genellikle erken fatal dönem ve 5 yaşa kadar görülen Serebral Palsi oksijen yetersizliğinin yanı sıra enfeksiyon ve beyin anomalilerinde de görülmektedir.

Hareket ve duruş problemlerine sebep olan ve farklı seviyelerde farklı semptomlar gösteren beyin felcinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte modern tıbbın destek tedavileri ile hastaların yetenek ve becerilerinin iyileştirilmesi sağlanmaktadır.

Serebral Palsi, bazı durumlarda tek bir sebebe, bazı durumlarda birden çok hasarla bağlantılı olarak ortaya çıkabilmektedir. Doğum ve gebelik esnasında meydana gelen bazı faktörler bu problemin ortaya çıkma sebeplerini oluşturmaktadır. Doğum esnasında ve sonrasında bebeklerin yeterli oksijeni alamaması, enfeksiyon oluşması, pıhtılaşma sorunları, düşük kilo, yüksek ateş ya da beyin sarsıntıları rahatsızlığın en fazla görülen sebepleri arasında yer almaktadır. Yeni doğan bebeklerin ortalama %20’sinde bu sebeplere bağlı olarak Serebral Palsi gözlemlenmektedir.

Hamilelik esnasında ise kızamıkçık, kanamalar, enfeksiyonlar, tansiyonun çok düşük ya da yüksek seyretmesi, genetik sorunlar ve kan uyuşmazlıkları Serebral Palsi’ ye sebep olabilmektedir.

Serebral Palsi’ nin en sık erken doğum bebeklerde görülmesinin sebepleri arasında ise kan damarlarının tam olarak gelişmemiş olması bulunmaktadır. Bu sebeple, kanamalar erken doğum bebeklerde daha çok görülmektedir. Bununla birlikte bebeklik döneminde görülen menenjit, düşmelere bağlı kafa travmaları da Serebral Palsi’ ne sebep olmaktadır.

Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.