Yazı Yazma Becerileri

Yazı Yazma Becerileri

Herkesin bildiği gibi yazı yazma yeteneği okulun ilk yılında oluşması gereken temel yeteneklerden biridir. Çocuklar herhangi bir yazı aracını elinde tutma yeteneğini kazandıktan sonra kağıda, takip edilmediği vakitlerde ise başka alanlara karalama yapmaya başlarlar. Çocuklar büyüdükçe bu karalama yeteneği gelişir, çeşitli birtakım evrelerden geçer ve el yazısı yeteneğine dönüşür. Yazı yazma yeteneği, görsel ve motor yeteneklerin başarısını gerektiren komplike bir basamaktan oluşur. Bu yeteneğin oluşmasıyla ilkokul yıllarındaki okul başarısını etkileyen bir etmen olması haricinde, çocukların duygularını ve düşüncelerini diğer kişilere ulaştırabilmeleri ve iletişim kurabilmeleri yönünden da büyük bir rolü vardır.

Okulda bireylere gün içerisinde yazı yazma yeteneği kullanımını gerektiren birçok vazifeler verilmektedir. Bunlardan bazıları; derste not almak, tahtadan not yazmak, yeni paragraflar oluşturmak ve sınav olmaktır.  Okulda verilen bu vazifeler bireylerin günde ortalama %30-60 arasında vaktini almaktadır ve okullar bireylerin bir konuyu öğrenip öğrenmediklerini yazı yazma yolu ile sınarlar. Bu nedenle, yazı yazma yeteneğinin oluşmasının, bireylerin okul başarısı üzerinde önemli bir rolü vardır.

Ancak, bu durum sadece okul başarısı ile sınır kalmamakta okunmayan bir yazıya sahip olan bir bireyin öğrenme sürecini engellemesi ile birlikte bireyin özgüveni üzerinde negatif yönde bir etki oluşturmaktadır. Yazı yazma yeteneğinin oluşmasında güçlük yaşayan bireyler zayıflık ve başarısızlık duygularını genellikle yaşarlar. Erişkinler yönünden bakıldığında ise modern teknolojinin yoğun kullanımına rağmen yazı yazma yeteneği günlük yaşamımızın önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bunlar kısa notlar almak, alışveriş listesi oluşturmak, mektup-dilekçe yazmak veya bir başvuru formu doldurmak olarak sıralanabilir. 

Yazı yazma yeteneğinin oluşmaması durumu ortada bir öğrenme güçlüğü olduğuna dair belirti verebilir.  Disgrafi olarak adlandırılan bu zorluk, bireylerin herhangi bir yazı aracı ile yazma yeteneğini negatif yönde etkilemektedir. Bu etki sadece yazı yazma ile sınırlı kalmamakta, makas kullanımı, düğme ilikleme gibi yetenekleri de negatif yönde etkilemektedir. 

Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.