Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Hiperaktivite genel olarak alışılmadık veya anormal seviyede hareketli olma durumudur ve beyin ile tutumları etkiler. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genellikle aileler tarafından erken dönemde anlaşılabilir. Hatta bireyin okula başladığı dönemde oldukça net bir şekilde gözlemlenir. Okula başlama yaşı olan 6 yaş ile bundan sonraki senelerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı için önemli bir dönemdir. Bu yaşlardan teşhis edilen problemin erişkinlikle birlikte yavaş yavaş azalması beklenir. Fakat bu süreç her zaman böyle devam etmeyebilir ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu erişkinlerde de problem oluşturabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan bireylerde uyku ve kaygı bozukluğu sorunu gözlenme riski de vardır. Fakat bu tüm bireylerde gözlemlenmez. Türkiye'de yapılan çalışmalar her 20 kişiden birinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gözlemlendiğini kanıtlamıştır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu problemi yaşayan bireyler, dürtüsel tutumlarını kontrol etmekte güçlük yaşarlar. Tutumlarının neticesinin ne olduğunu düşünmeden davranış sergilerler. Bu durum bireylerde düşük benlik algısı, toplumsal ilişkilerinde problemler ve okulda başarısızlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu henüz bebek anne karnındayken ortaya çıkar. Sinir sistemi ve beyin gelişimi üzerinde etkisi vardır. Bütün bunların yanında ruhsal problemlerin de ortaya çıkmasına sebep olan DEHB nörogelişimsel bir sorundur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genel olarak erken çocukluk döneminde ortaya çıkar. Bunun ortaya çıkmasının başlıca sebebi dikkat eksikliği ve anormal derecede hareketliliktir. Tabii ki bu durum 5 yaş altındaki bütün hareketli ve dikkatsiz çocuklar DEHB problemi yaşıyor anlamına gelmez. Bu aşırı hareketlilik ve dikkatsizliğin problem olup olmadığının anlaşılabilmesi için bireyin akranlarıyla karşılaştırılması gerekir. Eğer akranlarına göre bir anormallik söz konusu ise ve bu durum çocuğun okul ve toplumsal yaşamını etkiliyorsa DEHB'den bahsedilebilir.
Bu bireylerin eğitimcileri ve anne-babaları tarafından kontrol edilmesi güçtür. Hiperaktivite sorunu olan kişilerde saldırganlık; alkol ve madde bağımlılığı görülme olasılığı normal kişilere göre daha fazladır. DEHB çoğu zaman altta yatan mental veya fiziksel bir sağlık durumunun semptomu olarak ortaya çıkar. Problemin altında yatan birçok sebep olmasına rağmen genetik aktarımın bu sorundaki etkisi %75 civarındadır. Yani ailesinde DEHB görülen bireylerin çok büyük bir kısmında bunun görülme olasılığı mevcuttur.
Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.