Görsel Algı Becerileri

Görsel Algı Becerileri

Görme, görselleri tanımlamamızı, ’’bize doğru gelen” şeyi sezmemizi ve reaksiyon oluşturmak için hazırlanmamızı sağlayan komplike bir duyu sistemidir. Bu duyumuz sayesinde hem kendimizi koruyabilir hem de hareketlerimizi belirleyebilirz. Böylelikle çevremize anlamlı reaksiyon verebilir, sosyalleşebilir ve öğrenebiliriz. Görsel algı, beynin, görülenleri yorumlama, değerlendirme ve anlama becerisidir. Görsel Algı, gözde başlayan görmenin alt evrelerini kullanan çok sayıda beyin kısmının aktif olduğu komplike bir evredir. Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, görsel algı yeteneğini analiz edip kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız. 

Görsel algı yetenekleri, okuma, yazma, bulmacaları tamamlama, kesme, çizim yapma, matematik problemlerini tamamlama, giyinme, karışık bir çekmecede eşyalarınızı bulma gibi birçok günlük yaşam becerileri için gereklidir. Bu günlük işleri bağımsız olarak yerine getirmede güçlük yaşayan bir bireyin öz güveni zarar görebilir, akademik başarısında düşüşler ve oyun becerilerinde etkilenimler görülebilir.

Görsel Algı Becerisinin Alt Bileşenleri

Görsel ayrım; Bir materyalin veya şeklin, renge, forma, desene, boyuta veya yerine göre gruplandırılmasıdır. Günlük hayatta okuma ve yazma etkinlikleri için, görsel ayrım, sesleri veya sözcüklerin farklarını görmek için oldukça önemlidir. Bu platformdaki güçlükler “b” nin “d” gibi görünmesine yol açar.

Görsel hafıza; Materyalleri, şekilleri, simgeleri, hareketleri veya bir hareketler oluşumunu anımsama becerisidir. Okuduğunu anlama yeteneği için görsel bellek önemlidir. Çocuk ne okuduğunu ve bir sayfadan başka sayfaya geçtiğinde daha önce okuduğu bir sözcüğü tanıdığını anımsamalıdır. Bu yetenek ile ilgili güçlükler okulda tahtadan veya kitaptan kopyalamayı çok daha güç hale getirebilir. 

Uzayda konumlandırma; Seslerle, objelerle veya biçimlerle ilgili olarak, yön dil kavramlarını anlama ve konum bağlantısını kurabilmekle ilgilidir.

Şekil zemin ilişkisi; Çok fazla görsel bilgi içeren karışık bir arka planda objeyi veya şekli bulabilme becerisidir. Örneğin, bir çocuktan kırmızı boyayı kalem kutusunda bulmasını istemek.  Kırmızı boya kalemini aramak için diğer tüm boya kalemlerini ayrıştırabilmesi gerekmektedir.

Şekil sabitliği; Bir formun veya şeklin, döndürülmüş, küçültülmüş / büyütülmüş veya yakından veya çok yakından bakılmış olsa bile aynı olduğunu bilme becerisidir.

Görsel tamamlama; Resmin veya objenin bir kısmı mevcut olmadığında bile hepsini tanıma becerisidir. Görsel tamamlama, gördüklerimizi hızlı bir şekilde okumak ve anlamak için önemlidir. Bu yetenekle ilgili güçlük yaşayan bireyin bir sözcüğü veya cümleyi dikkatlice analiz etmesi gerektiği anlamına gelir.

Görsel sıralı bellek; Bir nesne veya form dizisini doğru sırayla anımsayabilme becerisidir. Bazı bireyler bir sözcükteki sesleri biliyor olabilir ama sıralarını doğru şekilde anımsayamıyor olabilirler.

Görsel motor entegrasyonu; Görsel bilgileri anlama ve sonra yazma gibi bir motor yeteneği uygun şekilde yapabilme becerisidir. Günlük hayatta bireyin tahtadaki yazıyı defterine vaktinde aktarabilmesi tamamlayabilmesi içim önemlidir. Görsel motor uyumunda güçlükle karşılaşıldığında el yazısının kötü anlaşılır olmaması gibi durumlar gözlemlenebilir.