Kognitif Rehabilitasyon
Kognitif işlevler ayrım oluşturma, idrak etme, mantıksal düşünme, dil, bellek ve ilişki kurma içeren bilme becerisi olarak açıklanabilir.
Bu durumlar,
- Dikkat (sürekli, seçici, kaydırma)
- Algılama (görsel, uzaysal, işitsel, taktil)
- Uyum
- Bellek (kısa süreli, uzun süreli, topoğrafik-yer bellek)
- Yönetimsel işlevler (sorun çözme ve hızlı karar verme)
- Öğrenme ve bilgiyi kullanma
- Kompleks yeteneklerin kazanılması planlama
- Düzenleme soyut düşünme
- Matematiksel becerilerdir.
Kognitif işlevler günlük hayatta anlamlı etkinlikleri yerine getirmemiz için bize imkan veren zihinsel prosestir. Günlük rutinlerimizin birçoğunu alışılmışlık halinde ortaya koyarız. Kognitif işlevler rutin ve rutin olmayan değişik etkinlikleri barındırır. Rutin işlerimiz, çok az dikkat gerektiren kendiliğinden yaptığımız işlemlerdir. Rutin olmayan durumlar ise; yeni işleme odaklanmak için dikkat denetleme sistemine gerek görülen durumlardır. Rutin olmayan prosedürler oluşana kadar uygulamalı bir şekilde devamlılık gerektirir. Yeni durumlar, amacı yerine getirebilmek için planlama ve sorun çözmeyi gerektirir.
Kognitif süreç bilgisi etkinlik başarım çözümlemesi, etkinlik sınırları ve katılım kısıtlılıklarının saptanmasında mühimdir. Kognitif işlev bozukluklarında, alışkanlıklar, rutinler ve bireylerin rolleri etkilenir.
Ergoterapistler kognitif sorunların günlük etkinlikleri, toplumsal etkileşmeleri ve rutinleri nasıl etkilediğini belirleme konusunda uzmandır. Ergoterapistin görevleri,
- Özbakım aktivitelerinde güvenlik, bağımsızlık ve performans becerisinin değerlendirilmesi
- Dengenin korunması
- Aile ve bakım verenin eğitilmesi
- Akut bakım takibi
- Dikkat, sorun çözme ve algıda açıkları ele almak ve dürtüsel davranışları yönetmek için müdahale
- Yemek yeme, banyo yapma, giyinme,bakım gibi temel günlük faaliyetlerin düzenlenmesidir.
Nörolojik sorunu olan bireylerde kognitif bozukluklar sıklıkla fonksiyonel sorunlara neden olur. Aktivite performansında azalma, nesnelerin tanınmasında sorun veya olayların sıralanmasında bozuklukla kendini gösterebilir. Kendi aile bireylerini tanımayan, bellekte güçlük yaşayan, kendisine sorulan soruları cevaplamayan, dikkat problemi yaşayan kişilerle karşılaşılır. Bundan dolayı Ergoterapi uygulama alanı sadece bireyin beden yapı ve işlevlerine göre değil, çevre ve aktivitenin özellikleri veya bireyin rolüne göre kognitif performans yetenekleri ve etkinlik için gerekli ihtiyaçlarını da belirler.
Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.