Nörolojik Rehabilitasyon

Nörolojik Rehabilitasyon

Nörolojik rehabilitasyon, periferik ve santral sinir sisteminin hasar gördüğü vaziyetlerde ortaya çıkan zararın olumsuz sonuçlarını en aza indirerek  azami işlevsellik oluşturmayı, hayat niteliğini arttırmayı amaçlayan rehabilitasyon programıdır. Enfeksiyonlar, yapısal bozulmalar, dolaşım sorunları, sinir hasarları, travma sonucu belirti gösteren nörolojik problemlerde nörolojik rehabilitasyon kesinlikle uygulanmalıdır. Bu rahatsızlıklar Parkinson, MS, Serebral palsi, beyin iltihabı, hareket problemi, polinöropati(sinirlerin işlevlerinin kaybetmesi), kas distrofisi, parapleji (omurilik yaralanması), terapleji, hemipleji (inme), nöromuskuler sorunlar (kas problemleri) dır.

Kişinin tekrardan olabilecek maksimum işlevsel düzeyi sağlayabilmesi için kişiye özel aktivite programları ve nörolojik rehabilitasyonda yer alan çeşitli materyaller dahil edilerek rehabilitasyon süreci başlar.

Yeterli nörolojik değerlendirme ve takip neticesinde yapılacak olan aktivite programı, kesinlikle kişiye özgü olmalıdır ve bu müdahale dahilinde kişinin iyileşme durumu çok yakından takip edilmelidir. Aktivite ve müdahale programı kişi gözlemlendikten sonra amaç ve hedefler listelenerek oluşturulmalıdır.

Nörolojik rehabilitasyon programı ile kişi bir bütün olarak değerlendirilir ve fiziki, emosyonel ve toplumsal olarak maksimum düzeye ulaştırılmaya çalışılır. Müdahale program detayı kuvvetlendirme aktiviteleri, denge koordinasyon çalışmaları, yürüme eğitimi, evde aktivite programının hazırlanması, ihtiyaç duyulması durumunda yutma-konuşma-solunum rehabilitasyonu da dahil edilerek oluşturulur.

Bu müdahale metodunun tüm basamakları büyük titizlik ve dikkatle takip edilip uygulanmalıdır. Nörolojik Rehabilitasyon programı her kişide çeşitlilik gösteren bir takım müdahale ve iyileştirme sürecidir.

Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.