Kaba Motor Beceriler

Kaba Motor Beceriler

9 aylık gebelik döneminin sonuna geldiniz ve bebeğinizi kucağınıza aldınız… Şimdi her anne-baba gibi onun gelişimine şahitlik etmek, koşup zıpladığı zamanları görmek için can atıyorsunuz… İşte çocuğunuzun bu aktiviteleri yapabilmesi, kısaca kaba motor yetenekleri ile alakalıdır. Yani; oturma, emekleme, yürüme gibi büyük kas gruplarını kullanarak yapacağı tüm aktiviteler, kaba motor yeteneklerinin gelişimiyle doğrudan bağlantılıdır. Bu yetenekler, sinir – kas yapısının sağlıklı gelişimi ile birlikte ona yardımcı olacak çevresel etmenler üzerine oluşmuştur. Dolayısıyla yalnızca sinir – kas yapısının gelişmesini beklemek ve bu yapının gelişmesine anne-baba olarak dışarıdan yardımcı olmamak doğru bir tutum değildir.

Bedenimizle yaptığımız her aktivite, aslında motor yeteneklerimizle bağlantılıdır. İnce motor yeteneklerimiz; el ve parmak gibi küçük kas gruplarını kullanarak oluşturduğumuz davranışlarımızı kapsar. Kaba motor becerilerimiz ise emekleme, dik oturma, yürüme ve koşma gibi büyük kas gruplarını kullanarak oluşturduğumuz hareketler ile bağlantılıdır. Yenidoğan bebeklerin motor yetenekleri oldukça kısıtlıdır. Bu sebeple çoğu davranışları isteyerek değil, refleks olarak yaparlar. Bunun nedeni ise kaslarının henüz gelişmemiş olması ve santral sinir sistemlerinin kas kontrolünü sağlayamıyor olmasıdır. Bebeğin gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerledikçe, kasları da gelişecek ve yavaş yavaş motor yetenekleri oluşmaya başlayacaktır.

Her bireyde kaslar, büyük kas gruplarından küçük kas gruplarına doğru gelişim gösterir. Örneğin, bebekler önce başını kısa süreli dik tutmaya başlar. Ardından desteksiz oturur, emekler… Parmaklarını tam olarak kullanabilmeleri ise biraz daha sonra gerçekleşir.

Bebeklerde kaba motor yetenekleri çoğunlukla başı dik tutmayla başlar ve gelişim süreci ayaklara doğru devam eder. Bu sıralama kaba motor yeteneklerinin ortalaması olarak analiz edilebilir. Fakat kişisel farklılıklar asla göz ardı edilmemelidir ve bu özelliklerin ortaya çıkış hızının bebekten bebeğe değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Bunun dışında çevresel eksiklik, erken veya düşük ağırlıklı doğmak, yeme bozuklukları, çeşitli rahatsızlıklar, kültürel çeşitlilikler ve daha birçok etmenin motor yetenekleri etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.