Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu Bütünleme Terapisi

Beyin sürekli olarak cilt, gözler, burun, dil ve kulakların bir araya getirdiği ve sinirler aracılığıyla gönderdiği çok büyük ölçüdeki dataları işlemler. Aynı zamanda kas aksiyonları, denge, ısı, ağrı, bağırsak aksiyonları ve soluk alış verişi gibi bedenin içinde oluşan çok farklı olayları işlemliyoruz. Her bir duyu organının dataları beynin içinde uyumlanır ve şifrelenir. Şiddetli seviyedeki devre duyumsamayı belirler ve buna karışan olup olmayacağına, korunup korunamayacağını ya da başka duyularla ve kognitif proseslerle onaylayıp onaylamayacağına karar verir. Buna “duyusal işleme” denir ve bu düzen akışı sağlanamadığında kişinin duyusal işleme bozukluğundan şikayetçi olduğunu söyleriz.

Miller ve arkadaşları, duyusal işlemleme bozukluklarını 3 ana gruba ayıran sınıflandırmayı önermiştir.

  • Duyu modülasyon bozuklukları
  • Duyu temelli motor bozukluklar
  • Duyusal ayırt etme bozukluğu

Duyu Modülasyon Bozukluğu: Duyusal bilginin basamağını, tabiatı veya gravitesine göre derecelendirilmiş tutumla duyusal inputlara yanıt vermekte güçlük şeklinde sonuçlanır. Duyu modulasyon bozukluğu üç alt tipe ayrılır:

  • Duyusal aşırı duyarlılık (sensory overresponsivity): Bir veya birden fazla duyu bilgisine normal olandan gereğinden fazla şiddet, gravite ya da süre ile cevap veren duyusal aşırı duyarlılık
  • Duyusal azalmış duyarlılık (sensory underresponsivity): İlgisizlik ya da duyarsızlığa yol açan duyusal bilgilere aldırış etmeyen ya da yanıt vermeyen azalmış duyusal duyarlılık
  • Duyu arayışı: Çok fazla ölçüde duyusal bilgi veya belirli bir duyusal bilgi türü için sınırsız bir istek ve çok fazla ölçüde duyusal arayışın olması

 

Duyu Bütünleme Bozukluğu

Duyu Temelli Motor Bozukluklar: Duyu kaynaklı motor aksaklıklar duruş veya iradeli davranışlarda güçlükler olarak sonuçlanır ve iki grupta incelenir:

  • Duruş bozuklukları
  • Dispraksi: Praksi motor planlama becerisidir. Dispraksi, ise “yeni eylemleri tasarlama, planlama, sıralama ve yürütme konusunda sorun” olarak tanımlanabilir. Yeteneksizlik ve koordinasyon sorunları ile karşımıza çıkar. Bu sorunları olan bireyler kaza geçirmeye elverişli olabilir, etkinlikler esnasında motor planlama abnormalitesi gösterir ve motor fonksiyonları aklında tutmak için fazladan vakit ve uygulama gerekebilir.

Duyusal Ayırt Etme (Diskriminasyon) Bozukluğu: Duyusal ayırt etme bozukluğu, duyusal bilgilerin güçlükle değerlendirilmesi anlamına gelir. Bozukluğu olan bireyler “uyaranlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları” kavramakta güçlük yaşarlar. Bu bozukluk görsel, işitsel, dokunsal, vestibüler veya propriyoseptif duyular ve tat / koku ile ilgili sorunları barındırabilir. Bu bozuklukta yavaş motor başarım ya da alakalı duyu çeşitler ile bağlantılı olarak öğrenme veya dil süreçleriyle ilgili güçlüklere neden olabilir.

Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.