Riskli Bebek Rehabilitasyonu

Riskli Bebek Rehabilitasyonu

Hamilelik sürecinde, doğum esnasında ya da doğumdan sonra gerçekleşen sorunlar sebebiyle gelişim geriliği oluşabilecek bebekler riskli bebek adıyla tanımlanır. Riskli bebek grubuna genel olarak prematüre(erken doğan) bebekler, zamanında doğup düşük doğum ağırlığına sahip bebekler ve doğumdan sonra yeni doğan yoğun bakım ünitesinde bakılmaya ihtiyaç duyan bebekler dahil edilebilir.

Yenidoğan döneminde, bebeğin oksijensiz kalmasına bağlı beyin etkilenimi (hipoksik iskemik ensefalopati),yenidoğan nefes güçlüğü(respiratuar distres), sarılık (hiperbiluribinemi), gözdeki damarlanmanın tam gelişmemesine bağlı göz problemleri(prematüre retinopatisi) görülebilir. Ayrıca prematüre bebeklerde %5-15 oranında serebral palsi gibi kalıcı nörolojik sonuçlar oluşturan durumlar gözlemlenebilir.
Riskli bebekler, motor, duyusal, bilişsel ve toplumsal gelişim seviyelerindeki gecikme durumları risk içindedir. Vücut kaslarında güçsüzlük, dönme, oturma, emekleme, yürüme gibi hareketlerin gecikmesi, erken dönemde emme-yutma yeteneklerinde eksiklik, ileri dönemde konuşmanın gecikmesi görülebilir. Riskli bebekler kendi kendini sakinleştirmede güçlük yaşayabilir, sıklıkla ağlayabilir, hareket etmekten kaçınabilir. Çok hareketlilik ya da çok fazla uyarana gereksinim duyma gibi duyusal sorunları olabilir.

Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.