Gelişim Geriliği

Gelişim Geriliği

Gelişim Geriliği, çocuk ve yetişkinleri ayıran en önemli husus, çocukların devamlı büyüme ve gelişme halinde olmalarıdır. Doğum öncesi ve doğumdan sonraki ilk aylarda, santral sinir sisteminin büyüme ve gelişme süreci oldukça hızlıdır. Büyüme; hücre sayısı ve hücre büyüklüğündeki artış ile beden hacmi ve kitlesinin artışı, gelişme ise; hücre ve dokuların yapısal değişimle biyolojik fonksiyon kazanması şeklinde açıklanır. Gelişimin erken dönemlerinde biyolojik etmenler rol oynarken sonraki süreçlerde çevresel etmenler daha çok önem oluşturmaktadır.

Bireyin gelişiminin olması gereken zamandan daha geç oluşması gelişim geriliği olarak açıklanabilir. Gelişme geriliği; konuşma ve dil ilerlemesi, motor gelişim, toplumsal gelişim ve kognitif gelişim basamaklarında gerilik olarak belirti gösterebilir. Çoğu kişide birden fazla gelişim basamaklarında sorunlar gözlemlenir. Çocuklarda gelişim geriliği farklı sebeplerden oluşmaktadır. Bu durum hem biyolojik sebepler hem de çevresel koşullardan kaynaklı sebeplerdir. Erken dönemde tanı ile çocuktaki gelişim geriliği engellenebilir.

Gelişim geriliği son senelerde oldukça artan ve hala da artmaya devam eden bir problemdir. Bu problem tahmin edilenin aksine genetik değil tamamen çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Gelişim geriliği olan kişilerde yetenek kazanımları ve öğrenme gelişimi yaşıtlarına göre geriden seyredecektir. Bazı kişilerde gelişim prosesinin tamamen durduğu da gözlemlenir. Konuşma ve dil gelişimi, sosyal ya da kognitif gelişim veya motor gelişiminde gerilikler oluşabilir. Bazı kişilerde biri veya birkaçı gözlemlenirken bazı kişilerde hepsi bir arada belirti gösterebilir. Çoğunlukla bireylerin vakit geçirdikleri platformla ve bireye gösterilen ilginin eksikliği ile ilgili bir sorunlardır. Bireylerin çevresinde yeterli uyarıcı faktör olmaması, evden çok fazla çıkmıyor olması, yetişkinlerle iletişim kuracağı ortamlarda bulunmuyor olması, akranları ile vakit geçirmiyor olması gibi durumlar gelişim geriliğinin en önemli nedenleridir. Bu sebeple bireylerin geçirdiği vaktin kalitesi oldukça değerlidir. Oynadığı oyunlar, ilgisinin çekileceği platformlar ve kişiye gösterilen ilgi gelişim geriliğinde etkin rol oynar. Tüm bu nedenlere bağlı olarak gelişim geriliği çoğunlukla çalışan ailelerin çocuklarında gözlemlenir. Evden çok fazla çıkmayan, gerektiği kadar ilgi gösterilmeyen ve oyun alanı oluşturulmayan kişilerde gelişim geriliği gözlemlenme ihtimali çok yüksektir.

Konya B&M Ergoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, kişinin desteklenmesi gereken durumlarda bireye özel müdahale ve aktivite programları oluşturmaktayız.